Életmód táplálkozási tanácsadó

Az életmód és táplálkozási tanácsadó segít az embereknek, hogy egészségesebbek legyenek, hogy megfelelő életmódbeli és táplálkozási szokásokat alakítsanak ki a céljaiknak megfelelően, valamint segít a táplálékkiegészítők kiválasztásában és megfelelő alkalmazásában is.

A táplálkozástudomány az 1980-as évektől kezdett robbanásszerű fejlődésbe, azóta mind nagyobb figyelmet kap. Táplálkozással összefüggésben viszonylag gyakran születnek meghatározó tanulmányok. Aki ezzel kapcsolatos szakmát választ, folyamatos fejlődést, tudásfrissítést is választ. Perjes Kinga már 10 éve foglalkozik életmód és táplálkozási tanácsadással, mégsem mondja, hogy mindent tud, hisz elmondása szerint „naponta bukkannak fel új információk, vagy egy régebbi feltételezés újabb változata. Elképzelhető, hogy patkánykísérletekkel támasztottak alá egy hipotézist, de már folyamatban vannak az emberkísérletek, amik más eredményt mutatnak. Miközben vannak olyan kísérletek, amelyeknek az eredményeit rá lehet vetíteni az emberekre”.

Szükséges kompetenciák

 • Kommunikációs készség 10/10
 • Tanulási képesség 10/10
 • Kritikus gondolkodás 10/10
 • Angol nyelvtudás 9/10
 • Elemző készség 9/10
 • Rugalmasság 9/10
 • Empátia8/10
 • Információkezelés 8/10
 • Motivációs készség 7/10
 • Együttműködési készség 7/10
 • Stressztűrés 7/10

Miért tartod kiemelten fontosnak a szakmádban az angol nyelvtudást?

Szükség van rá a friss szakmai infók, kutatások eredményeinek megismeréséhez. Aki csak a magyar nyelvű megjelenésekre támaszkodik, annak a tudása becslésem szerint 3-5 évvel le van maradva ahhoz képest, aki el tudja ezeket olvasni angolul. Emellett otthon kell lenni a kutatásmódszertanban, hogy az ember tudja, milyen információkra támaszkodhat. A közgazdász végzettségem segít az eredmények elemzésében, emellett tudnom kell levonni a megfelelő következtetéseket.

Hogyan kerültél erre a pályára?

PK: Jó voltam történelemből, nyelvekből, matekból. Azt gondoltam, hogy ha közgazdásznak tanulok, azzal nem lőhetek nagyon mellé – mivel még egyáltalán nem tudtam, mivel szeretnék foglalkozni. Középiskolában a mai szakmámmal még egyáltalán nem voltam képben, amit utólag kicsit bánok, mert örülnék, ha biológia és kémia órán jobban figyeltem volna, így viszont ezt a tudást be kellett pótolnom. Egyetem alatt kezdett jobban érdekelni az életmód és a táplálkozás, akkor jöttem rá, hogy lehet ezzel foglalkozni hivatásszerűen is és elkezdtem jobban beleásni magam.

Mi az, amit ekkor még nem tudtál az életmód és táplálkozási tanácsadó munkakörről?

PK: Először azt hittem, hogy ez csak egy laza foglalkozás, nem olyan nehéz, hiszen mindenki eszik. Nem gondoltam bele, hogy a táplálkozástudomány ennyire gyorsan fejlődő tudományág, folyamatosan képezni kell magamat.

Miért keresnek meg téged?

PK: A legtöbben alakformálási céllal fordulnak hozzám: vagy lefogyni szeretnének, vagy egészségesen hízni, izmosodni, vagy ezek kombinációja. Sokan azért keresnek fel, mert olyan egészségügyi kondíciójuk van, ami speciális táplálkozási iránymutatásokat igényel. Esetleg olyan negatív tüneteik vannak, amik összefügghetnek a táplálkozással, a táplálkozási intervenciók (beavatkozások) segítenek a tüneteiket mérsékelni vagy teljesen meg is szüntetni. Vannak, akik babatervezési céllal vagy várandósság alatt fordulnak hozzám, hogy mindent meg tudjanak adni a testüknek és a magzatnak, amire szüksége van. Ez egy nagyon változatos munka, sosem unatkozom. Mindenki más: más céllal, paraméterekkel, ízléssel fordul hozzám. Én még két ugyanolyan étrendet nem írtam soha, ugyanolyan tanácsokat sem adok senkinek.

Mik a legfontosabb feladataid?

PK: Online dolgozom, emiatt az egész országból, sőt, Szingapúrtól az USA-ig az egész világról vannak ügyfeleim. Felveszik velem a kapcsolatot, kitöltetek velük egy nagyon részletes kérdőívet, a válaszokból számomra minden olyan információ kiderül, ami a munkámhoz szükséges. Ezek alapján egyeztetek az ügyfelekkel, hogy minél személyre szabottabb legyen a tanácsadás. Ezt követően kezdem kidolgozni az egyén táplálkozási tanácsadás dokumentumát, ami nem csak étrendből áll, hanem rengeteg szöveges tanács is áll benne. Az étrendhez kiszámolom a kalóriákat, a makronutrienseket, adagokat, hogy kinek miből mennyit javaslok. Ezt kiegészíti a kutatás és az utánajárás, az egyéni problémákra szabás. Elküldöm a kész anyagot, aztán kérdeznek, vagy átbeszéljük, ha probléma vagy kérdés merül fel. Rengeteg a kommunikáció a munkámban. Régebbi ügyfelek is írnak, nem csak probléma esetén, hanem akkor is, ha egy kis motivációra van szükségük, vagy, ha a sikereiket és a fejlődésüket osztanák meg velem.

Hivatalos adminisztráció
Sokan azt hiszik, hogy csak abból áll a munkám, hogy a tanácsadási anyagokat összeállítom, holott ennél sokkal több. Ennek a munkának rengeteg adminisztrációs vetülete is van: határidőket kell tartani, vállalkozóként számlázni kell, könyvelést előkészíteni, ügyféladatok kezelését megoldani.

Social média jelenlét
A tartalomgyártás elég sokat elvesz az időmből. A közösségi médiában is érkeznek hozzám üzenetek, amikre válaszolok, illetve kommentek, amikre reagálok. Főleg Facebookon, Instagramon vagyok aktív, meg van egy weboldalam is. Ezekre mind tartalmat kell gyártani: a weboldalra blogcikkeket, Instagramra inkább edukációs infografikákat szoktam készíteni, Facebookra pedig rövidebb posztokat.

Szakmai együttműködések
Az egészséges életmód egy nagyobb szeletét képviselem, de nem tudom lefedni az egészet, ezért együtt dolgozom egy dietetikussal és egy edzővel is. Szakmai partnerem továbbá néhány táplálékkiegészítőket forgalmazó cég is. Velük folyamatos a kommunikáció, egyeztetünk a különböző promóciókról, kampányokról, együttműködésekről.

Fejlődés
Folyamatosan uptodate-nek kell maradnom, tehát fejlődni a szakmámban, ezért nagyon gyakran veszek részt tanfolyamokon, képzéseken, itthon is, külföldön is. Szinte naponta olvasom az újonnan megjelent kutatási eredményeket, hogy tudjam tartani a lépést.

Miben más egy táplálkozási tanácsadó, mint egy dietetikus?

PK: Tudni kell a kompetenciahatárokat. A táplálkozási tanácsadó főleg egészséges emberekkel foglalkozik, prevenciós, edukációs céllal. Inkább negatív tünetekkel, kondíciókkal, mint konkrét betegségekkel. A dietetikus dolgozhat együtt olyanokkal, akikkel a táplálkozási tanácsadó nem. A dietetikusok (főleg közintézményekben) betegekkel foglalkoznak. Ők foglalkoznak azokkal, akiknek komolyabb problémájuk van. Azért dolgozom együtt dietetikussal, hogy egymás tudását kiegészítsük, illetve, hogy akivel én nem foglalkozhatok, annak is tudjunk segítséget nyújtani.

Nehézség

PK: A legnehezebb az emberi tényező. Mindenki más, mindenkihez alkalmazkodni kell. Az embereknek mások az erőforrásbeli lehetőségei: akár időről, akár pénzről van szó. Rugalmasnak kell lennem ebben a tekintetben is, illetve az ügyfelek hangulatát tekintve is.

Ebben a szakmában nagy a verseny, sokan vagyunk. Sokan próbálják lehúzni a másikat, keresztbe tenni a másiknak, gyakoriak a beszólogatások, konfliktusok.  Előfordul, hogy mások hozzáállása az én önbecsülésemet is rontja.

Mindenkinek megvannak azok a táplálkozási szokásai, hiedelmei, amikhez ragaszkodik. Nehezebb egy meglévő véleményt formálni, mintha nulláról kellene kialakítani az egészséges életmód alapjait. Nehezen változtatnak az emberek a megszokottakon.

Szakmai határok: tudni kell, hogy mi az, amiben még adhatok tanácsot és mi az, amiben már nem. Így van, hogy kénytelen vagyok egy esetet lepasszolni, akkor is, ha nagyon szeretnék segíteni annak az embernek.

Vállalkozóként nehéz a munka magánélet egyensúlyának fenntartása.

Mi adja számodra a szakmád szépségét?

PK: Az a legszebb a munkámban, hogy embereknek segítek és őket támogatom a céljaik elérésében. Amikor multinál, irodában dolgoztam, nem éreztem, hogy hozzájárulok az emberek jóllétéhez és fejlődéséhez, pedig ez nekem fontos. Az életmód és táplálkozási tanácsadói munkámmal rengeteg embernek tudom jobbá tenni az életét. Ezt megerősíti, amikor az ügyfelektől pozitív visszajelzések érkeznek, a sikereiknek együtt örülünk; vagy az is, amikor jönnek hozzám újabb tanácsért. Ebből tudom, hogy elégedettek voltak és tudtam nekik segíteni.

A munkám szépségéhez tartoznak a kapcsolatok is: ügyfelekkel és a partnerekkel is nagyon jó kapcsolatokat tudok kialakítani. Emellett szeretem, hogy a munkám változatos, és azt is, hogy folyamatosan érdekes témákkal találkozom a képzések és önképzés során.

Fontos még, hogy ki tudom élni a kreativitásomat: egyrészt az étrendek összeállításában, másrészt, amikor rájövök az összefüggésekre, hogy melyik étel melyik tünettel hogyan állhat kapcsolatban. Amikor rájövünk, hogy egy ügyfelemnél mi okozta a problémát, akkor az komoly sikerélmény.

Kapcsolódó bejegyzések