Iskolai program

2022 Euroguidance pályatanácsadói díj

 

Büszkeségünk, hogy a józsefvárosi Szent Benedek Gimnázium és Technikumban bevezetett pályaorientációs programunkkal a középiskolásoknak szóló kategóriában 2022 nyarán Euroguidance Pályatanácsadói Díjat nyertünk.

 

A tanmenetbe illesztett pályaorientációs programunkban a középiskolás diákok pályaismereti és önismereti foglalkozásokon vesznek részt, valamint a tavaszi félév során 3-4 fős kiscsoportokban projektmunkát készítenek az általuk választott témában. Az elkészült projektmunkákat és a megvalósítás folyamatát a diákok prezentáció keretében bemutatják az osztálynak, majd visszajelzéseket adnak egymásnak csoporton belül, illetve csoportszinten.

Az őszi és tavaszi pályaorientációs napjainkon a diákok pályaorientációs beszélgetéseken, kipróbálást segítő workshopokon vehetnek részt, illetve több játékos és kipróbálásra épülő esemény is segíti a továbbtanulás, pályaválasztás és a karriertervezés témájával való foglalkozást.

Fontosnak tartjuk, hogy a diákoktól minden félévben visszajelzést kapjunk a program hasznosságáról, hogy igényeiket és javaslataikat figyelembe véve tudjuk továbbfejleszteni a programot. Hatásmérés keretében fontosnak tartjuk azt is, hogy lássuk, hol tartanak a diákok egyéni szinten a pályaválasztás folyamatában, milyen progamelemek működnek és mi az, amin már a következő félévtől érdemes változtatni. 


BESZÉLGETÉS SZAKEMBEREKKEL

A moderált kerekasztal-beszélgetesek során minden alkalommal két rokon szakmaterületről, munkakörről beszélgetünk a meghívott vendégeinkkel. Ezt követően a diákok beszélgető partnert választanak maguknak és személyesen teszik fel saját kérdéseiket a szakembereknek.


SZAKMÁK RÉSZLETES BEMUTATÁSA

A meghívott szakemberek mindig egy-egy konkrét projekt kapcsán beszélnek a munkájukról, a kihívást vagy nehézséget jelentő feladatokról, a szükséges végzettségről, kompetenciákról és a szakma szépségeiről, izgalmairól. A meghívott szakemberek felkészülését olyan témajavaslatokkal segítjük, amelyek ténylegesen támogatják a fiatalokat a pályaválasztási döntésükben.


JÁTÉKOS WORSHOPOK

A játékos foglalkozások lehetőséget adnak arra, hogy a diákok kipróbálják magukat bizonyos feladathelyzetekben. A kipróbálás során fontos és értékes visszajelzéseket gyűjthetnek be a diákok arról, hogy mennyire passzol hozzájuk az adott pálya, a feladatokban tesztelhetik erősségeiket, beállítódásukat, gondolkodásmódjukat.


TORNATERMI AKTIVTÁSOK

A tantermekben zajló beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal párhuzamosan a tornateremben lehetőséget biztosítunk arra, hogy a diákok mozgásos aktivitáson keresztül is megismerhessenek különféle szakmákat.


PÁLYAORIENTÁCIÓS JÁTÉKOK

A diákok kiscsoportokban versenyezhetnek egymással és értékes pontokat gyűjthetnek össze az önkénteseink által vezetett játékokban. Az Akadálypálya, a Betűhajsza, a Kincskeresés és a szabadulószoba nevű játékaink is, mind-mind a pályaválasztás és a továbbtanulás tematikájára épül.


SZAKMABÖRZE

A diákok különféle szakmákkal ismerkedhetnek meg a munkáltatók standjainál, ahol játékos kvíz formájában információt gyűjthetnek az adott szakma képzési és pályalehetőségeiről, kipróbálhatnak a szakmára jellemző munkaeszközöket és mindenféle kütyüket, ajándéktárgyakat szerezhetnek.


PÁLYAISMERETI KVÍZ

A nap végén a diákok tesztelhetik magukat, hogy mennyire voltak aktívak az eseményen, milyen tudást, ismereteket sikerült összegyűjteni a személyes beszélgetések, előadások során és a munkáltatók standjainál.


NYEREMÉNYEK

A páplyaorientációs napok végén a játékokban legmagasabb pontszámot elérő, legaktívabb csapatokat ajándékokkal jutalmazzuk. Az egész évben aktív és jól teljesítő kiscsoportok számára értékes ajándékok begyűjtésével zárul a tanév.

Küldetésünk

A Miénk a Pálya Alapítványnál célul tűztük ki, hogy hosszú távon segítséget adjunk a sikeres pályaválasztásban azoknak a fiataloknak, akik társadalmi vagy földrajzi helyzetüknél fogva nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, elegendő tudással ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni a jövőjükkel kapcsolatban. 

 

Az iskolai tantervbe illesztett programunk lehetőséget teremt a pályaválasztó fiataloknak arra, hogy a tanév bármely időszakában kérdésekkel fordulhassanak a szakembereinkhez. Valamint az iskolai pályaorientációs napok alkalmával örömmel keresünk fel olyan intézményeket, ahol segíthetjük a diákokat a pályaválasztásban.

Támogatóink:

Az alapítvány működését a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja:

NEAO-KP-1-2023/3-000851