Pályák a fenntarthatóság szolgálatában – Agrár-szakpolitikai kutató

Az agrár-szakpolitikai kutató munkája során a hazai és EU-s agrárszakpolitika rendszerét, irányát, és megvalósulását vizsgálja, elemzi és ennek függvényében javaslatokat tesz a rendszer javítására vagy átalakítására.  

A munkakörről Varga Korinna agrár-szakpolitikai kutatóval, az ÖMKi munkatársával beszélgettünk:

Mesélnél arról, hogy pontosan mivel foglalkozol?

VK: Az én területem szakpolitika vonatkozásában az ökológiai gazdálkodás, ez az jelenti, hogy fő feladatom a hazai és uniós szakpolitikába rendszerszinten beépíteni az ökológiai termelés és kutatás eredményeit és jó gyakorlatait (intézkedések, támogatások, pályázati kiírások vagy törvények, rendeletek formájában), ezáltal pedig hozzájárulni az ökológiai mezőgazdasági szereplők társadalmi-gazdasági szerepének növeléséhez.

Mik a legfontosabb feladataid a mindennapokban?

VK: Egyik fő feladatom a szakpolitikai javaslattétel a döntéshozók felé, ezért a legfrissebb kutatási eredmények áttekintése, összefoglalása és a hazai és nemzetközi agrárszakpolitikával kapcsolatos elemzői feladatok tartoznak a mindennapos tevékenységeim közé. Emellett folyamatosan zajlik a hazai és EU-s projektek tervezése és megvalósítása, szakértői anyagokat készítek, tudományos cikket, riportokat írok.
Másik nagy feladat a mezőgazdasági szereplők bevonása a kutatásba és a tudásmegosztás. Én is aktívan részt veszek a szakmai rendezvények (konferenciák, évközi találkozók, műhelymunkák stb.) szervezésében, lebonyolításában és előadóként is.
Harmadik nagy feladatom pedig a szervezetünk kutatási módszertanának (élő laboratóriumi módszertan) megvalósítása és fejlesztése kollégáimmal közösen.

„célunk az ökológiai gazdálkodás fejlesztésével és szélesebb körű alkalmazásával hozzájárulni egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb világhoz”

Milyen képességekre, kompetenciákra van szükség ehhez a munkához?

VK: Az agrár-szakpolitikai kutató a természettudományok és társadalomtudományok keresztmetszetében mozog, ezért sokféle kompetencia szükséges a munkakör betöltéséhez. A kutatási eredmények áttekintéséhez, összefoglalásához magasfokú információkezelésre, és rendszerezésre van szükség. A jó szakember kiváló elemző képességgel, dedukciós képességgel és precizitással rendelkezik. A projektek megvalósításához nélkülözhetetlen a strukturális gondolkodás, a folyamatok és rendszerek átlátása és a szervezési készség. Emellett fontos a digitális kompetencia, az idegen nyelvtudás és a folyamatos tanulás igénye is.

Számodra mi a szakma szépsége?

VK: Fontos misszióm az ökológiai gazdálkodás fejlesztésével és terjesztésével hozzájárulni egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb világhoz. Örömmel tölt el, hogy munkámmal segíthetem a mezőgazdaság- és élelmiszertermelés fenntartható pályára állítását, klímaváltozáshoz való adaptációját.

Mik a szakma kihívásai?

VK: A munkakör ellátása folyamatos tanulást, tájékozódást igényel a legújabb ökológiai kutatási eredményekről, és kapcsolódó szakpolitikai döntésekről. Egy teljes kutatási projekt kialakítása és lebonyolítása az elejétől a végéig komplex, rendszerszintű és hosszú távú stratégiai gondolkodást igényel, amihez az erős koordinációs készség elengedhetetlen. A munka végzése magas felelősséggel és odafigyeléssel jár, főleg a szakpolitikai javaslattételek miatt, emellett előfordulnak leterheltebb időszakok, amikor a munka-magánélet egyensúlya felborul. 

Kinek ajánlott ez a szakma?

VK: Az agrárkutatói pálya szerintem azoknak ajánlott, akiket érdekel a biológia, főként a növénytan/állattan, a humánökológia, szűkebb értelemben pedig a fenntartható mezőgazdaság-élelmiszertermelés. Akik szeretnek a természetben lenni, a szabadban tevékenykedni vagy akár kertészkedni, túrázni, azok megtalálhatják helyüket ezen a területen. Aki pedig ezen belül agrárszakpolitikai kutatás irányába specializálódna, az azoknak ajánlott, akik szeretnének befolyással lenni az európai vagy nemzeti agrár- és élelmiszeripar irányának alakulására.

Mit érdemes tanulni, ha valakinek megtetszik ez a pálya?

VK: Ha valaki agrár-szakpolitikai kutató szeretne lenni, érdemes először mezőgazdasági mérnöknek vagy specifikusan ökológiai mezőgazdasági mérnöknek/agroökológiát tanulni. A 7 féléves képzés az agrár képzési területhez tartozik. Ezt követően jó választás a környezetpolitika és menedzsment mesterképzési szak, mely 4 félév alatt végezhető el. Aki nemzetközi szakpolitikával szeretne foglalkozni, annak érdemes angol nyelven folytatni a tanulmányait.

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

VK: A végzett szakemberek előtt alapvetően két útvonal áll. Elhelyezkedhetnek hazai vagy EU-s közigazgatási intézményekben, nemzetközi szervezeteknél vagy hazai és nemzetközi releváns kutatóintézetekben. Az agrár-szakpolitikai kutató munkakör ritkán jelent terepi vagy laboratóriumi kutatást (kutatási cél függő), többnyire íróasztalnál végzett kutatói munkára („desk research”) kell készülni nagyon sok interakcióval az értéklánc különböző szereplőivel. Magyarországon jelenleg elenyésző számú szakember dolgozik ezen a területen, ezért nagy szükség van az utánpótlásra.

Ha tetszett a téma és érdekel az ökogazdálkodás, a bio termékek, olvass tovább az ÖMKi honlapján.

Kapcsolódó bejegyzések