1. adás: Szoftverfejlesztő technikus képzés a Neumannban

Alapszakmákat bemutató podcast sorozatunk első adásában Menyhárt Erikát, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziumának igazgatónőjét kérdezzük a középiskolai, valamint a felnőttoktatásban jövőre induló technikusi képzésről.
Napi szinten tapasztaljuk, ahogy átalakult a környezetünk a digitalizáció hatására az elmúlt években, de az iparban ennek sokkal komolyabb következményei vannak. Megfogalmazódott nemzetgazdasági szinten az ipar 4.0 stratégia és egyre gyakrabban hallunk arról, hogy milyen készségekkel rendelkező munkaerőre van szüksége az iparnak.
Mindenek hatására szükségessé vált a szakképzés és felnőttképzés rendszerének átalakítása is. A feladattal megbízott szakemberek azt ígérik, hogy leegyszerűsödik és átláthatóbbá válik a szakképzés világa – amire ténylegesen szükség van, mert a pályaorientációs szakembereknek is komoly kihívást jelentett az, hogy a közel 760 különféle szakképesítés pontos ismerete. A szakképzési rendszer átalakítása nyomán ez a szám jelentősen lecsökken, az új oktatási rendszerben 174 alapszakma közül tudnak majd választani a fiatalok.
Az újabb átalakulás előtt álló oktatási rendszerben a nem olyan régen létrehozott szakgimnáziumok egy része 5 éves technikummá alakul át, ami a mérnökképzés előszobájának tekinthető – a jelenlegi szakközépiskolák, szakiskolák pedig szakképző iskolák néven folytatják tovább a fiatal szakmunkások 3 éves képzését, akik később a szakma mestereivé válhatnak.
A podcast adásban arról beszélgettünk, hogyan jelenik meg ez a változás a zuglói Neumann Szakgimnázium középiskolai és felnőttoktatási képzéseiben.