9. adás: A rádióamatőr klubtól a műholdfejlesztésig

Az adás első részében a SMOG-P műholdfejlesztési projektről beszélgetünk Dudás Leventével, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék egyetemi adjunktusával, aki jelenleg a műhold földi állomásának vezetője. Dudás Levente már a MASAT-1 műhold fejlesztésében is részt vett, emelett nem csak aktív rádióamatőr, de a Puskás Tivadar Rádióamatőr Klub felügyelő bizottsági tagja is, valamint a Műegyetemi Rádióklub elnöke.

A beszélgetésben szó esik arról, hogy akár már középiskolásként milyen lehetőségei vannak az elektronika és rádiózás iránt érdeklődő fiataloknak arra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek a SMOG-P műholddal akár egy középiskolai fizika óra keretében, akár képzett rádióamatőrként. Illetve Dudás Leventével beszélgetünk arról is, hogy a BME erős elméleti képzése mellet milyen gyakorlati tapasztalatra tehetnek szert az alapképzésben és mester képzésben részt vevő hallgatók.

Az adás második részében Herman Tibor okleveles villamosmérnökkel beszélgetünk, akinek már a mester képzés során lehetősége volt a SMOG projekthez csatlakozni, a zsebműhold napelemes tápegységének tervezését bízták rá, ebből a tervező-fejlesztő munkából született meg diplomaterve is. Tibor beszámol arról, hogyan került a fejlesztő csapatba és milyen élményeket, tapasztalatokat szerzett a SMOG projekt elindulásának időszakában.

A BME fejlesztő csapatának munkáját és a SMOG projekt előrehaladását bemutató honlap elérhetősége: https://gnd.bme.hu/