Hogyan álljunk neki életünk nagy döntésének?

A pályaválasztás az első olyan rendkívül komplex döntés az életünkben, amit önállóan kell meghoznunk. Elsőre szinte beláthatatlan problémahalmaznak tűnik és emellett nagyon zavaró az is, hogy folyamatosan változik a világ körülöttünk. Nem lehet tudni pontosan, hogy mit hoz a jövő, mire lesz szükség 10 év múlva a munkaerőpiacon. Ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést meg tudjátok hozni, összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb szempontok közül, amire érdemes figyelnetek!

  1. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a választás megalapozott legyen, ami azt jelenti, hogy rengeteg információt kell összeszednetek a világról és saját magatokról! Ez sajnos idő- és energiaigényes folyamat, nem érdemes a gimnázium utolsó évére hagyni, ha nem akartok már jóval az érettségi időszak előtt folyamatos stresszben lenni!
  2. Szintén az egyik legfontosabb szempont, hogy találjatok legalább 2-3 olyan irányt, lehetőséget, ami ténylegesen illik is hozzátok! Gyakori hiba, hogy a pályaválasztás lezárul rögtön az első jónak tűnő opció megismerése után. Ezt hívhatjuk pályaválasztásnak, de nem nevezhetjük pályaválasztási döntésnek! Egy végig gondolt, megalapozott döntés szintén nagyon sok stressztől szabadít meg. Tisztában lesztek azzal, hogy mit miért zártatok ki és nem motoszkál később a fejetekben, hogy milyen lehetőségek mellett mentetek el, mert nem néztetek eléggé utána a különféle pályalehetőségeknek.
  3. A sikeres pályaválasztási döntés további fontos kritériuma az autonómia, vagyis, hogy önállóan kell saját döntésre jutnotok! Hallgassatok meg másokat, de ne válasszatok valamit csak azért, mert egy számotokra fontos vagy elismert ember úgy gondolja, illene hozzátok az adott pálya! A tapasztalat az, hogy ha valaki nem lép bele a pályaválasztási döntéssel járó krízishelyzetbe, egy hosszan elnyúló vissza-visszatérő válságos időszakot fog megélni, miközben a kortársak szárnyalnak azon a pályán, amit „kiküzdöttek maguknak”.
  4. Az előző döntési szemponthoz kapcsolódik egy másik nagyon fontos szempont, ami néha nagyon megnehezíti a dolgunkat: egyszerre kell észérveket és saját érzéseink, impulzusaink mentén döntést hozni! Vagyis össze kell egyeztetni az intuitív és racionális részünket, ami elsőre nehéznek tűnik, valójában ez vezet célra a pályaválasztási döntés során. Az intuíciótok súgja meg, hol fogjátok magatokat igazán jól érezni, milyen terület az, ami leginkább passzol az igényeitekhez! A racionális, gondolkodó részetekkel pedig tényekre építve kialakíthattok reális célokat, konkrét terveket foglmazhattok meg, illetve alternatívákat a céljaitok elérésére.
  5. De talán a legfontosabb mindezek közül, hogy legyetek aktívak, vessétek bele magatokat a keresésbe, gondolkodásba! Senki más nem fog ugyanis helyettetek utána járni a dolgoknak! Nyomozzátok ki az interneten a legjobb információforrásokat, beszélgessetek felnőtt szakemberekkel, egyetemistákkal! Fontos, hogy jussatok el addig, hogy láttok magad előtt konkrét lehetőségeket! Csak ezek mentén tudtok ugyanis konkrét célokat megfogalmazni saját magatok számára!

Ha esetleg elakadtok és segítséget szeretnétek kérni, forduljatok bátran pályaorientációs szakemberhez! A pályaorientációban jól használható eszközöket és módszereket kaphattok ahhoz, hogy átlássátok a pályaválasztási döntés keretét és a tanácsadótól rengeteg olyan hasznos tudáshoz, ismerethez juthattok különféle pályalehetőségekkel vagy akár saját magatokkal kapcsolatban, ami segítségetekre lesz a megalapozott döntésben!

Kapcsolódó bejegyzések