Mi a különbség a főiskola és az egyetem között?

Miben különbözik egymástól a főiskolai és az egyetemi képzés? Mindkét felsőoktatási intézmény hasonló képzéseket kínál a jelentkezőnek, de mégis mi az alapvető különbség a két intézményi forma között? Melyik intézmény nyújt a hallgatók számára értékesebb tudást? Milyen esetben érdemes egyetemet vagy főiskolát választanotok? 

A két intézménytípus szempontjából a legmeghatározóbb különbség, hogy az egyetemeken az oktatók és kutatók legalább 60%-a tudományos fokozattal rendelkezik, a főiskolákon ez az arányszám alacsonyabb szokott lenni, vagyis az egyetem falai között szélesebb körű tudás megszerzésére nyílik lehetőség. 

Ebből adódik egy számotokra fontos különbség: az egyetemen induló alapszakok esetén mindig magasabb a jelentkezési arány és magasabb az egyetemi karok által megállapított ponthatár. Ha esetleg tartotok attól, hogy nem lesz elég a középiskolai tanulmányi eredményetek vagy az érettségin elért eredményeteket egy egyetemre való bejutáshoz, akkor mindenképpen érdemes megjelölni ugyanazt az alapképzést egy főiskolán is.

Ugyanakkor a két intézménytípus különbözik abban is, hogy milyen képzési szintekre tudtok jelentkezni. 
A főiskolákon és egyetemeken is működik alapképzés, szakirányú továbbképzés, felsőoktatási szakképzés, illetve mindkét intézményben felnőttképzés is végezhető, viszont mesterképzéseket csak egyetemek indíthatnak. Ha nem szeretnétek megállni az alapdiploma megszerzésénél, akkor főiskolai alapképzésről is felvételizhettek egyetemi mesterképzésre (a bolognai-rendszernek köszönhetően). 

Az egyetemi rang megszerzéséhez további követelményeknek is meg kell felelni! Működtetni kell: 

  • minimum 8 alapképzést,
  • minimum 6 mesterképzést,
  • idegen nyelvű képzéseket,
  • doktori képzést.

Természetesen a főiskolák is törekszenek arra, hogy oktatóik minél szélesebb szakmai tudással rendelkezzenek, így válhatott főiskolából egyetemmé például 2016-ban a mai Budapesti Gazdasági Egyetem is (korábban BGF).

Míg az egyetemeken a széles elméleti tudás áll a középpontban és a hallgatók gyakran bekapcsolódnak az egyetemi kutatási tevékenységbe, addig a főiskolán a hangsúly a gyakorlati ismeretek, szakmai készségek elsajátításán van. Ez utóbbi szemlélet fennmaradhat a korábban főiskolaként működő egyetemek életében is. Jó példa erre az Óbudai Egyetem (korábban Budapesti Műszaki Főiskola), amit akkor érdemes választanotok, ha azonnal alkalmazható, konkrét területhez kapcsolódó gyakorlati tudást szeretnétek szerezni. Ha viszont széles körűen használható elméleti tudásra szeretnétek inkább szert tenni, amit szerteágazóan tudok használni, akkor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen képzéseit érdemes választani. 

Kapcsolódó bejegyzések