Mire lehet jó a felsőoktatási szakképzés?

Ha már sejted, hogy nem lesz elegendő pontod, hogy bekerülj valamelyik népszerűbb felsőoktatási szakra, akkor sem kell lemondanod arról, hogy egy egyetem vagy főiskola falai között belekezdj a tanulmányaidba.

A felsőoktatási szakképzés (FSZOK) olyan esetben jelenthet kapaszkodót számotokra, ha nem zárjátok túl jó eredménnyel a középiskolát, de szeretnétek mindenképpen diplomát szerezni. 

A felsőoktatási szakképzés keretében jóval kevesebb szak indul, viszont a pontszámítási szabályok és az alacsonyabb ponthatárok miatt sokkal könnyebb bekerülni, majd innen is tovább mehettek egyetemi, főiskolai képzés irányába. 

FSZOK esetén a két hagyományos pontszámítási módszer mellett élhettek még egy lehetőséggel, akár a tanulmányi pontokat is duplázhatjátok, ha így magasabb pontszámot tudtok elérni a felvételin.

FSZOK pontszámítási lehetőségek:

1. tanulmányi és érettségi pontok összege

2. érettségi pontok duplázása

3. tanulmányi pontok duplázása

2024-ben ezekre a felsőoktatási szakképzésekre lehet jelentkezni, néhány szakképzés esetén pedig a keresztféléves képzés is elindul. 

A 4 félévből álló felsőoktatási szakképzésekre is az e-felvételi rendszerében tudtok jelentkezni (F betű jelzi ezt a képzési szintet), de arra mindenképpen figyeljetek, hogy ez a jelentkezés is beleszámít a 3 ingyenesen megjelölhető képzési helybe. Bizonyos felsőoktatási szakképzések esetén akár specializációt is választhattok

Kapcsolódó bejegyzések