Szerepcsere pályaorientációs filmes tábor

Ha érdekel a filmkészítés világa, a vizuális történetmesélés, vagy éppen a fotózás és a 15-18 éves korosztályhoz tartozol, akkor neked ajánljuk a Nemzeti Filmintézet és a Vizuális Világ Alapítvány nyári pályaorientációs táborát. Hogy miről szól a tábor, milyen feladatokban, helyzetekben tudod kipróbálni magad, hogyan hozza közelebb a tábor a filmes világot és hogyan segíthet számodra a sikeres pályaválasztásban, arról a tábor egyik szervezőjét, Gyulavári Tímeát kérdeztem.

Mi az, ami elsőként megfogja a fiatalokat a Szerepcsere táborban?

GYT: A tábor résztvevőinek az első pillanattól nagyon tetszik az, hogy hasonló érdeklődésű fiatalokkal és filmes szakemberekkel találkozhatnak. Ebben az intenzív egy hétben nagyon sokat beszélgetnek és tanulnak a filmkészítésről, kérdezhetnek a szakemberektől, együtt alkotnak és egy közösség részévé válnak.

Kikkel, milyen szakemberekkel lehet találkozni a hét során?

GYT: A táborba olyan mentorok érkeznek, akik között van operatőr-fotográfus, vágó, televíziós műsorkészítő-producer és maszkmester is. De volt már rá példa, hogy a táborozók találkozhattak rendezővel, casting directorral és pirotechnikussal is. A mentorok között pedagógusok is vannak, média tanár és drámapedagógus is segíti a résztvevőket abban, hogy minél jobban megismerjék önmagukat, hogy mik az erősségeik, mi az, ami leginkább érdekli, mozgatja őket.

Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok jönnek egy adott elképzeléssel, ami a tábor alatt tovább formálódik. Az élmények vagy megerősítik az elképzeléseket, vagy esetleg arra jönnek rá, hogy az adott filmes szakma mégsem az, amit elképzeltek, az mégsem nekik való. A táborban viszont rengeteg egyéb dolgot ki tudnak próbálni és megtalálhatják azt, amivel a jövőben szeretnének foglalkozni.

Hogyan zajlik a tábor, milyen események, történések vannak?

GYT: A tábor előtti hétvégén szoktunk tartani egy feltáró workshopot, ahol a résztvevők találkozhatnak egymással, a mentorokkal és velünk, a tábor szervezőivel. Ez egy laza, kötetlen, ismerkedős, csapatépítős találkozás, ahol az itt ért benyomások alapján elkezdjük tervezni a két 8 fős forgatócsapatot és ahol már kisebb feladatokban is kipróbálhatják magukat a táborozók.

A mentorok a tábor legelején kiosztják a szerepeket az alapján, hogy kit mi érdekel és milyen feladatkör passzol hozzá leginkább, mindkét stábban tervezetten lesz egy rendező, rendezőasszisztens, két operatőr, hangmérnök, látványtervező, illetve színészek.

A tábor ideje alatt a két stáb készít egy-egy kisfilmet, amit az utolsó nap záróeseményén be is mutatnak egymásnak, a családnak és meghívott barátoknak.

A folyamat a filmes szakmákról való beszélgetés és a világítás workshop mellett a karakterekről való közös gondolkodással indul (az idő rövidsége miatt a csapatok egy félig kész forgatókönyvet kapnak, viszont a filmkészítés további szakaszait részletesen megismerhetik). Ezt követően a stáb leforgatja a jeleneteket, majd egy vágó szakember mellett a résztvevők bepillanthatnak az utómunka folyamatába is. A táborozók megismerhetik, mit jelent csapatban dolgozni, kipróbálhatják magukat filmes szerepkörben, illetve a csapatmunkán keresztül beleláthatnak más feladatkörökbe is.

A tábor egyik legkedveltebb eseménye, amikor a fóti NFI Stúdióban töltünk egy teljes napot. Itt a táborozók megnézhetnek egy pirotechnikai bemutatót, közösen bejárnak több díszletet és kosztümöket próbálhatnak fel a jelmezraktárban.

Hogyan zárul a tábor? Milyen élményeket, tapasztalatokat visznek magukkal a fiatalok?

GYT: A már említett záró eseményen közönség előtt mutatja be a két stáb az elkészült rövid filmeket. A bemutatóra a mentorok mellett további filmes szakemberek is érkeznek, illetve a résztvevők meghívhatják barátaikat, szüleiket. A filmbemutatók mellett a meghívott filmes szakemberek mesélnek arról, milyen filmesnek lenni, mivel jár ez az életmód, mi az, ami leginspirálóbb számukra a filmkészítés során.

És hogy mit visznek magukkal a táborozóink? Egyrészt nagyon sok minden letisztázódik bennük a filmes szakmákkal kapcsolatban. Sokan például nem is tudják először, hogy ténylegesen mit csinál egy rendezőasszisztens, aztán amikor kiderül, hogy igazából övé a kulcsszerep és minden nála fut össze a forgatás során, azután nagyon sokan szeretnék ezt a munkát választani vagy éppen pont ellenkezőleg.

A tábor résztvevői testközelből tapasztalják meg, mit jelent filmet készíteni és rájönnek arra, hogy ez egy életforma, amit csak szívből lehet csinálni, nagy türelem, kitartás és elhivatottság kell hozzá.

Sok fiataltól kapunk olyan visszajelzést, hogy a táborban jobban megismerték önmagukat és megerősítést kaptak azzal kapcsolatban, hogy ez a pálya tényleg nekik való. A tábor ideje alatt zajló coaching beszélgetéseken a résztvevők rájönnek arra, hogy mi az, ami leginkább érdekli őket és hogy hogyan tudják kamatoztatni a képességeiket a filmes szakmákban. A beszélgetések és a kipróbálás során szerzett élmények hatására magabiztosabbá válnak a résztvevők, gyakran halljuk, hogy úgy érzik, lendületet kaptak a táborban. A szülőktől is kapunk pozitív visszajelzéseket, előfordul, hogy teljesen megváltozik az, ahogyan a filmes pályára tekintenek.

És fontos azt is megemlíteni, hogy a táborozóink kapcsolatban maradnak egymással, előfordul, hogy együtt dolgoznak egymás kisfilmjein és a mentoroktól is gyakran kérnek később segítséget, megmarad a szakmai kapcsolat.

Hogyan lehet jelentkezni a táborba?

GYT: Azt szeretném rögtön az elején kiemelni, hogy filmes szakmai előképzettség nem szükséges a jelentkezéshez. A jelentkezőktől egy 1 perces vágatlan bemutatkozó videót szoktunk kérni, amiben azt kérjük, hogy mondják el, miért szeretnének részt venni a táborban és hogy hogyan kapcsolódnak a filmes világhoz érdeklődés, élmény vagy akár tapasztalat szinten.

Ezen felül egy kérdéssorra is választ kell adniuk a jelentkezőknek, amiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi áll az érdeklődésük középpontjában, milyen filmes szakmát próbálnának ki szívesen, esetleg mi az, amit nem, illetve hogy kipróbáltak-e már valamit, ami a filmkészítéshez kapcsolódik (de ez nem feltétele a jelentkezésnek).

Végül pedig szoktunk kérni egy fél – két oldalas rövid történetet egy általunk megadott kulcsszóhoz kapcsolódóan (2024-ben ez a kulcsszó a „határ” lesz), ehhez kérünk a jelentkezőktől egy sztorit leírva vagy képekkel elmesélve.

Ha ez alapján szívesen részt vennél a Szerepcsere táborban, kattints ide a jelentkezésért!

Kapcsolódó bejegyzések